SUOMEN POSTIHISTORIA KOLMESSA VARTISSA

Suomen postihistoria Ruotsin vallan ajalta autonomian kautta itsenäisyyteen ja nykyaikaan on tavattoman laaja, monipuolinen, vaiherikas ja kiehtova tarina. Tältä pohjalta Postihistoriallisella yhdistyksellä on ollut käynnissä Suomen postihistoria kolmessa vartissa -teemaan liittyvä hanke, jossa tuosta tarinasta on koottu kohokohdat artikkeleiksi. Artikkelien kirjoittajat ja kuvittajat ovat kyseisten alueiden kärkipään harrastajia:

Aihe
Teksti Kuvat
Postikuljetusmuodot entisaikojen Suomessa Taitto
Taitto
Suomen varhaisimmat postileimat
Pitkänen
Pitkänen
Laivapostin alkutaipale
Hannula
Hovi
Taksojen alkuvaiheet
Mustalahti
Mustalahti
Ensimmäiset postiarvokkeet Hannula
Pitkänen
Paketti, postikortti, paikalliskirje
Sahlstein
Sahlstein
Rautatieposti
Roivainen
Roivainen
Nuoremmat postileimat
Hannula
Hannula
Suomi ja UPU
Sahlstein
Sahlstein
Postisääntö 1881
Hannula
Hannula
Postimanifesti Hannula
Hannula
Maalaiskirjeenkanto
Pesonen
Pesonen
Postin salainen urkinta ja postisensuuri
Keturi
Keturi
Kenttä- ja sotilasposti
Keturi
Keturi
Saarisen malli 1917-29
Lehtonen
Lehtonen
Postilinja-autoliikenne
Hirvikoski
Hirvikoski
Pienempiä postiliittoja
Sahlstein
Sahlstein
Lentoposti
Muhonen
Muhonen
Postinkäsittelyn automatisointi
Hakoniemi
Hakoniemi
 
 
 

 

Artikkelit ovat enemmänkin postihistoriaan johdattelevia mukavasti luettavia tarinoita, kuin rautaisia tiedeartikkeleita. Artikkeleilla ei yritetä kattaa kaikkia Suomen monipuolisen postihistorian alueita, vaan keskitytään merkkipaaluihin. Asioiden käsittelyn syvyydessä ei myöskään tavoitella kaikkien yksityiskohtien huomioimista, vaan keskeisimmissä asioissa pysymistä.

Artikkelit on koottu 60-sivuiseksi kirjaseksi. Kirjasen runsas kuvitus pohjautuu kirjoittajien kokoelmien kohteisiin. Kirjasen sivukoko on A5 ja painatus on kauttaaltaan 4-värinen. Kirjanen ilmestyy tammikuussa 2015.

Postihistoriallisen yhdistyksen jäsenet tulevat saamaan kirjasen jäsenetuna veloituksetta. Muut voivat ostaa tämän kirjasen joko hyvin varustetuista postimerkkiliikkeistä tai suoraan kustantajalta.

Kustantajalta tilaaminen tapahtuu lähettämällä 5 euron -- sisältää postituskulut -- seteli tilaajan yhteystietojen kanssa osoitteseen: Postihistoriallinen yhdistys ry, c/o Hannula, Norokuja 5 L, 02770 Espoo.

 

7.12.2014